AVUI

DEMÀ
7 º

Entrevistes

publicitat


Joan Carles Grau
Portaveu de l'Associació d'Entitats del Sector Energètic (AESE)

«A Andorra no li convé que no es faci un projecte com el nostre»

Les mútues parroquials reconeixen que els "sap greu" que el Govern hagi qualificat l'estudi que han elaborat sobre producció energètica de massa optimista "sense haver-lo vist"
Dimarts, 22.2.2011. 13:15 h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant


Les mútues elèctriques de Sant Julià de Lòria, la Massana, Ordino i Encamp impulsen un estudi pensat per reduir l’actual dependència ener­­gè­­tica exterior del país. Però admeten que sense un canvi legislatiu és difícil que es materialitzi.

Vostès ja han avisat que “cal fer una pensada” perquè els preus a Espanya i a França no paren d’encarir-se. Què s’ha de fer?
Això ja ho saben FEDA i el Govern. A Espanya, la darrera pujada va ser del 10% i a França en conjunt, durant tot el 2010, l’energia es va encarir un 15%. I és clar, si als països veïns, on compren l’energia, s’apuja el preu, forçosament l’apujaran aquí. Però tampoc no sabem el preu a què compra FEDA, perquè no és públic (malgrat que a Europa sí que ho és)… Ara, no sé si la solució és posar més plaques. Jo crec que no, que hem de ser una mica més ambiciosos.

Què els semblen els projectes que està desenvolupant la parapública?
Estan bé, crec que van en la línia. Però si el que es vol és reduir la dependència, en teoria s’hauria d’anar cap a projectes que produeixin més energia, perquè més de pressa anirem a cap a la indepedència, encara que a la independència total no hi arribarem mai. Però és clar, les plaques solars donen el rendiment que do­nen, nosaltres tampoc no ho vam descartar. La geotèrmia que han presentat ens sembla perfecta, però estem parlant de tres edificis. Vull dir que està bé: tot suma. Però si hem de sumar, potser que agafem el més gros, i aquest segur que suma molt més. Sembla lògic, tampoc no inventem res.

Vostès han elaborat un projecte que planeja vint-i-dos hidroelèctriques i dos parcs eòlics a vint anys vista…
Fa un any que ens vam constituir –abans, de fet, ja col·laboràvem entre les diferents entitats, i amb FEDA no hi ha hagut mai cap problema; només la qüestió de les tarifes, que sempre era el tema més coent, perquè ens apujaven la nostra i no tocaven l’altra– i vam dir: “Vinga, tirem endavant alguna cosa.” Vam començar amb el projecte dels car­regadors per als vehicles elèctrics. I després vam pensar que havíem de fer alguna cosa amb això de l’energia. Mai no t’has de centrar en projectes faraònics, però en canvi, si fas moltes coses petites, sembles més proactiu.

Què els va semblar la valoració que va fer el ministre Pere López del seu estudi?
L’únic que em sap greu és que crec que no l’ha vist, o n’ha vist la informació que hi ha a la web, que és un resum del resum. A nosaltres ens hagués agradat poder-lo presentar a la Taula de l’energia, perquè crec que és una de les coses que es pot debatre allà. Que no pot ser, doncs l’anirem explicant un a un. Al Govern encara no hi hem anat. I bé, això de dir –sense haver vist el projecte– que som molt optimistes i que no s’hi pot arribar…

Han reclamat la participació en les taules de l’energia?
Sí, ho vam demanar i ens van respondre que no, però ens van garantir que col·laboraríem amb les tarifes, encara que aquí s’ha quedat. Però no passa res. Nos­altres continuem fent el que creiem que hem de fer, i ara toca el moment d’explicar-ho a tot­hom i buscar la fórmula perquè es pugui fer. Perquè pensem que a Andorra no li convé que això no es faci. Ja sé que el país ara té d’altres preocupacions, però això és un problema, perquè quan ens apugin l’energia i depenguem dels altres, a veure com ho explicarem a la gent. Nosaltres pensem que, per més que siguem empreses privades –encara que n’hi ha algunes en què el principal accionista és el comú–, les taules no estan fetes per si hi ha uns ens públics o privats. En altres taules que s’han fet hi va el sector privat quan hi és part implicada. Per tant, si tenim el 33% del consum de tot Andorra, crec que hi som part implicada.

Malgrat que el ministre ha manifestat dubtes sobre l’estudi, pensen anar-hi a buscar el suport de l’administració?
Sí. Ja l’hem presentat als comuns i no hi ha hagut cap problema. I el pas següent serà anar al Govern, encara que sigui en funcions. I fins i tot, si ara hi ha un període electoral, penso que seria un bon moment exposar-lo a totes les candidatures que es presentin. Fins i tot es podria anar més enllà i mostrar-lo també a la CEA i a la Cambra de Comerç, perquè crec que és un projecte que s’ha de saber explicar molt bé.

Quina fórmula emprarien per trobar el finançament, que vos­tès valoren en 200 milions?
No és tant trobar els diners sinó que s’ha de buscar el marc legal perquè això és pugui fer. Creiem que hi hauria d’haver algun canvi legislatiu, perquè ara per ara l’única societat que pot produir energia és FEDA. A Europa les societats de producció, transport i comercialització són entitats se­parades. Hauria de ser una sola societat la que gestionés tota la producció d’Andorra i després d’altres que ho fessin amb la producció i la comercialització. Pel que fa als diners, s’hauria de fer un pla, a un nombre determinat d’anys amb uns retorns d’inversió. I la societat que tingués el dret de generar l’energia hauria de gestionar-los. Segur que amb les rendibilitats que estem parlant vas a un banc i et deixen els diners. Hem estudiat la viabilitat econòmica [del projecte] i és la que menys por em fa.

Quin futur tenen, doncs, les mútues parroquials, en el sentit que són distribuïdores però no productores?
S’hauria de fer com a Europa, el que passa és que si s’obre el sector, també obriríem el telèfon. De fet, a la Mútua Elèctrica de Sant Julià també distribuïm el cable. Ens seria positiu.

En quina situació es troben a la Mútua?
Ara mateix oferim el que ens dei­xen oferir. Tenim tots els equips comprats i hem fet proves que funcionen perfectament per poder donar el servei d’Internet i telefonia, però també hi ha el tema legislatiu. No és gaire normal el que fan, però és el que hi ha. Esperarem que ens ho deixin fer algun dia; tampoc no s’han fet moviments polítics per poder-ho fer. Vam creure oportú, pel cost que suposava, comprar els equips i provar-ho. I en el futur ja veurem què. S’havia fins i tot mirat d’oferir un wi-fi per a tot Sant Julià a un cost baix i limitat a un volum de descàrregues. I es podria realitzar amb un mes, com a molt.


lectures 13767 lectures comentaris Cap comentari

publicitatComentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament.

publicitatFeu-vos amics al FacebookGaleriesginy

OpinióPublicitatPublicitatesfera


rss facebook twitter
Avís legal | Crèdits | Publicitat | Contactar | Enllaça'ns | Qui som | Mòbil | iPhone

Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat d'AndorraDirecte

© AndorraDirecte, 2022
some rights reserved